flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив новий судовий розгляд у кримінальному провадженні відносно обвинуваченої в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого

27 березня 2024, 11:35

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги обвинуваченої П. та її захисників на вирок Сокальського районного суду Львівської області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Обставини справи

Між обвинуваченою П. та потерпілим Л. за місцем їх спільного проживання виник конфлікт, в ході якого останній кричав, ображав, шарпав, тягнув за руки і волосся обвинувачену, яка в цей час перебувала на кухні та тримала в правій руці кухонний ніж, яким різала овочі. В ході вказаного конфлікту на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин обвинувачена П., використовуючи кухонний ніж, який тримала в правій руці, спричинила потерпілому Л. один удар ножем у живіт. Як наслідок потерпілому Л. було спричинено тілесне ушкодження у вигляді проникаючого поранення передньої черевної стінки з ушкодженням печінки та загальної жовчної протоки, який від завданого ушкодження помер за місцем проживання .

Вироком Сокальського районного суду Львівської області обвинувачену П. визнано винною у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України та призначено їй покарання у виді 7 (семи) років позбавлення волі.

Розгляд апеляційної скарги

Не погоджуючись із вироком суду першої інстанції обвинувачена П. та її захисники подали апеляційні скарги, в яких просили скасувати оскаржуваний вирок і провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення. В мотивах апеляційної скарги обвинувачена П. зазначила, що в даному випадку мав місце нещасний випадок і ніхто умисне тілесних ушкоджень потерпілому Л. не спричиняв.

  Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду своєю ухвалою постановила апеляційні скарги обвинуваченої П. та її захисників задоволити частково, вирок Сокальського районного суду Львівської області скасувати та призначити новий розгляд в суді першої інстанції зі стадії підготовчого судового засідання.

При новому судовому розгляді суду першої інстанції слід врахувати викладене в ухвалі апеляційного суду, та перевірити належним чином усі доводи, наведені в апеляційних скаргах сторони захисту, з використанням наданих процесуальних можливостей, співставити ці доводи із наявними у кримінальному провадженні доказами, яким дати належну юридичну оцінку з огляду на їх допустимість і достатність, та відповідно до вимог ст. 370 КПК України ухвалити законне та обґрунтоване рішення.