flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Львівський апеляційний суд задовольнив апеляцію прокурора щодо засудженого на 13 років за колабораційну діяльність

18 серпня 2023, 14:32

17 серпня у режимі відеоконференції Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокурора на вирок Жидачівського районного суду Львівської області від 6 червня 2023 року щодо обвинуваченого Я. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Вироком суду першої інстанції, уродженця села Озерне Лиманського району Донецької області, визнано винним у вчиненні колабораційній діяльності, і призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на такий самий строк без конфіскації майна.

За даними слідства, обвинувачений, у період повномасштабного вторгнення,  встановив зв`язок із учасником незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР», використовуючи для зв`язку з ним, отримання завдань та надання інформації соціально орієнтовану мережу «Однокласники», з використанням особистої сторінки у цій мережі. Зокрема, перебуваючи у м. Лиман на території Лиманської територіальної громади Краматорського району Донецької області, де на той час проживав, здійснив збір з метою передачі представнику незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР» відомостей про місця розташування, способи пересування та маскування підрозділів Збройних Сил України та Сил оборони України на території громади.

Згодом обвинувачений виїхав з місця постійного проживання у смт. Гніздичів Стрийського району Львівської області. Проживаючи як внутрішньо переміщена особа, в одній зі шкіл, часто слухав голосно російський контент, а на зауваження інших реагував агресивно та погрожував: «Подзвоню в росію і ракети зметуть тут все».

Там продовжив реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на надання допомоги незаконним збройним формуванням, передав через соціально орієнтовану мережу «Однокласники» інформацію про місця розташування, способи пересування та маскування підрозділів ЗСУ на території Лиманської територіальної громади.

Не погоджуючись із вироком, прокурор у справі подав апеляційну скаргу, мотивуючи тим, що суд першої інстанції не правильно застосував Закон України «Про кримінальну відповідальність». Оскільки особа обвинувачується у тяжкому злочині проти основ національної безпеки, санкція статті якої передбачає конфіскацію майна.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду задоволила апеляційну скаргу прокурора, вирок суду першої інстанції скасовано та ухвалено новий, яким визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 13 років із конфіскацією майна та позбавлено права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 13 років. Початок строку відбування покарання рахувати з 23.12.2022 року, з часу обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

 

Фото: Gettyimages