flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок щодо 40-річного чоловіка, який поширював комуністичну символіку в російській соцмережі залишено без змін

03 березня 2023, 15:32

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги прокурора, захисника обвинуваченого на вирок Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 26 вересня 2022 року, за інкримінованим злочином, передбаченим ч. 1 ст. 436-1 КК України.

Вироком Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області 40-річного чоловіка визнано винним у поширенні та пропаганді комуністичної символіки у забороненій законом російській соціальній мережі «ВКонтакте» та призначено покарання у виді 3 років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України особу від відбування призначеного покарання звільнено з випробуванням з іспитовим строком 2 роки. Відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України на нього покладено відповідні процесуальні обов`язки. Стягнуто зі засудженого на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів під час здійснення досудового розслідування у загальному розмірі 16 989,30 грн.

Обвинувачений свою вину визнав і пояснив, що у соціальній мережі «Вконтакте» він давно вже зареєстрований, оскільки там мав змогу переглядати спортивні поєдинки з боксу, якими цікавиться. Визнав, що він поширював картинки, на яких наявна символіка комуністичного тоталітарного режиму, оскільки на той час вважав, що за часів СРСР жити було краще, зокрема були дешеві продукти харчування, доступне лікування, не було великого рівня злочинності та інших негативних соціальних явищ. Вказав, що після 24.02.2022 його погляди змінилися, сторінку у вищезазначеній соціальній мережі видалив і тепер допомагає ЗСУ, а також зазначив, що шкодує про те, що на той момент не розумів цього.

У суді апеляційної інстанції прокурор просив вирок скасувати в частині вирішення питання щодо речових доказів, а саме конфіскувати в дохід держави мобільний телефон марки «Xiaomi» моделі «Мі6» та сім-карту оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», якими вчинялось інкриміноване кримінальне правопорушення.

Вирок також оскаржила захисник обвинуваченого, яка просила скасувати вирок суду першої інстанції та призначити покарання у виді 1 року позбавлення волі без конфіскації майна, а на підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік та стягнути зі засудженого на користь держави процесуальні витрати у розмірі 5162 грн 10 коп. Оскільки, на думку апелянта, судом не враховано щире каяття.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду розглянувши апеляційні скарги відмовила у задоволенні таких, а вирок суду першої інстанції без змін.

 

Фото: detector.media