flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДТП за участю 14-річного велосипедиста та автомобіля: батькам малолітнього призначено стягнення понад 30 тис. грн

09 лютого 2023, 17:03

Львівський апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою матері малолітнього на рішення Перемишлянського районного суду Львівської області від 13 вересня 2022 року у справі за позовом водія автомобіля до батьків малолітнього про відшкодування завданої ним шкоди.

Коротко про обставини справи

10 червня 2021 року о 20:45 год у селі Лани Львівського району трапилась дорожньо-транспортна пригода. 14-річний велосипедист раптово виїхав на проїжджу частину дороги назустріч автомобілю марки «Citroen C4 Picasso», не надавши переваги в русі порушив Правила дорожнього руху, внаслідок чого відбулося зіткнення зі зазначеним транспортним засобом. Також не врахувавши темну пору доби, малолітній не мав обладнаного звуковим сигналом та світлоповертачами, чи увімкненого ліхтаря (фари) на керованому велосипеді.

Рішенням Перемишлянського районного суду Львівської області від 13 вересня 2022 року позов водія задоволено частково. Призначено стягнути солідарно з матері та батька малолітнього на користь водія автомобіля 32 879 гривень 97 коп. матеріальної шкоди завданої малолітнім.

В решті позовних вимог відмовлено. Стягнути солідарно з батьків малолітнього на користь водія автомобіля сплачений судовий збір у розмірі 815 гривень.

Розгляд апеляційної скарги

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Львівського апеляційного суду задовольнила частково апеляційну скаргу матері малолітнього. Рішення Перемишлянського районного суду Львівської області від 13 вересня 2022 року в частині стягнення судового збору скасувати та ухвалити в цій частині нове, яким стягнути в рівних частинах з матері та батька на користь водія по 496 гривень 20 копійок з кожного.

В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.