flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Через затоплення ванної кімнати, жителька Миколаєва сплатить завдану матеріальну та моральну шкоду

19 серпня 2022, 15:55

Львівський апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою позивача на рішення Миколаївського районного суду Львівської області від 30 березня 2022 року про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири.

Відповідно до матеріалів справи, 20 березня 2022 року на Львівщині житель Миколаєва  виявив, що сусідка з другого поверху залила його ванну кімнату. Внаслідок цього, з підвісної гіпсокартонної стелі та світильника текла вода коричневого кольору, вийшла з ладу одна лінія електропроводки в межах підвісної стелі з 4-ма точковими світильниками, пошкодилося від залиття дверне полотно ДСП, потемніли міжплиточні шви.

Побачивши залиту ванну кімнату, відповідачка вину визнала та погодилась відшкодувати вартість ремонту, проте в добровільному порядку цього не зробила. Тому позивач змушений був звернутися до експертки, яка з’ясувала причину та підтвердила залиття ванної кімнати зі санвузла відповідачки та визначила вартість ремонтно-будівельних робіт у сумі 10 920 грн.

Варто зазначити, що сусідка відмовилася допустити експертку для огляду та дослідження сантехнічних приладів у власній квартирі. Відтак, висновок зроблено на підставі дослідження поверхових планів 1-шо та 2-го поверхів будинку та акту про наслідки залиття ванної кімнати.

Розглянувши апеляційну скаргу колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила скасувати рішення суду першої інстанції, яким було відмовлено позивачу у повному обсязі у задоволенні позовних вимог. Ухвалено постановити нове рішення та стягнути з відповідачки на користь позивача: 10 920 грн завданої матеріальної шкоди, 1 000 грн – моральної шкоди, 2 124 грн. 48 коп. судового збору та 3 900 грн за проведення будівельно-технічної експертизи.