flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд скасував рішення першої інстанції, задовольнивши позов дружини бійця, який загинув на сході України

16 серпня 2022, 14:00

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу дружини бійця, яка діє від свого імені та в інтересах малолітньої доньки, на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до матеріалів справи, вдова звернулася до суду зі заявою, в якій просила встановити юридичний факт загибелі 34-річного чоловіка, при виконанні обов’язку військової служби 5 вересня 2014 року, поблизу населеного пункту Цвітні Піски Слов’яносербського району Луганської області, внаслідок збройної агресії РФ проти України. В обґрунтуванні заяви посилалася на те, що вона є дружиною загиблого, а малолітня дитина є його донькою.

Рішенням Пустомитівського районного суду Львівської області від 13 травня 2019 року було відмовлено у задоволенні заяви, не погоджуючись із яким, позивачка оскаржила його в суді апеляційної інстанції. Вказувала на те, що загибель її чоловіка не є загальновідомим фактом, як зазначив суд першої інстанції, а тому потребувала встановлення юридичного факту в судовому порядку, оскільки від цього залежить зміна її особистих чи майнових прав.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, враховуючи, що встановлення юридичного факту смерті чоловіка позивачки, при виконанні обов’язку військової служби внаслідок збройної агресії РФ проти України, можливе лише  у судовому порядку, Львівський апеляційний суд прийшов до висновку, що заява позивачки є обґрунтованою та підлягає задоволенню тому, що встановлення цього факту породжує для заявниці певні правові наслідки щодо виникнення нових майнових прав.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила задовольнити апеляційну скаргу позивачки, а рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, яким заяву задовольнити та встановити юридичний факт загибелі чоловіка, при виконанні обов’язку військової служби.

 

Читайте також: Суд залишив без змін рішення щодо земельних ділянок оборони у Сокальському районі.