flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За неналежне виховання неповнолітніх дітей, суд позбавив батьківських прав матір, яка проживає в РФ

10 серпня 2022, 14:00

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу багатодітного батька на рішення Червоноградського міського суду Львівської області від 21 жовтня 2021 року про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно трьох синів.

Коротко про обставини справи

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просив позбавити відповідачку батьківських прав відносно 3-х синів. В обґрунтуваннях своїх вимог послався на те, що перебував із відповідачкою у зареєстрованому шлюбі з 26.04.2001, який було розірвано рішенням суду від 02.07.2013. Вказав, що діти проживають із ним.

Відповідачка не надає коштів на їх утримання, не цікавиться їхнім станом здоров`я, не навідує, не бере участь в їх вихованні, не піклується про їхній фізичний та духовний розвиток, не спілкується з ними. Тому вважає, що вона не виконує свої батьківські обов`язки щодо дітей. Остання змінила прізвище та ім`я, уклавши другий шлюб, і впродовж тривалого часу проживає на території РФ.

Рішенням Червоноградського міського суду Львівської області в задоволенні позову про позбавлення батьківських прав відповідачки було відмовлено.

Розгляд апеляційної скарги

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила апеляційну скаргу задовольнити частково. Рішення Червоноградського міського суду Львівської області від 21 жовтня 2021 року скасувати та ухвалити постанову, якою позовні вимоги позивача (батька) задовольнити частково. Позбавити відповідачку (матір) батьківських прав відносно двох 15-річних хлопчиків-близнят.

В задоволенні позовних вимог про позбавлення батьківських прав відносно старшого сина – відмовити, оскільки останньому зараз вже виповнилось 18 років.