flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд постановив стягнути судові витрати з університету на користь студентки, яку незаконно відрахували з вишу

24 червня 2022, 09:00

Нещодавно колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду розглянула заяву про винесення додаткового рішення про стягнення судових витрат у справі, за позовом 22-річної студентки до ректора Львівського національного університету імені Івана Франка щодо скасування наказу про відрахування з вищого навчального закладу.

Коротко про обставини справи

У липні 2019 року представник звернулася до суду в інтересах студентки 2 курсу філософського факультету, спеціальності «Психологія», з позовом до ректора Львівського національного університету імені Івана Франка.

Рішенням Галицького районного суду м. Львова від 5 серпня 2020 року в задоволенні позову було відмовлено. Суд не взяв до уваги наведені факти адвоката позивачки, що остання зверталася листом до ректора навчального закладу, в якому просила надати академічну відпустку у зв`язку з навчанням у Вищій школі мистецтв (Music og Teaterhojskolen) у Данії, в передбаченому законодавством порядку. На жаль, Вчена рада факультету відмовила у наданні відпустки, вважаючи, що грант Вищої школи мистецтв не підпадає під критерії академічної мобільності чи навчання за індивідуальним графіком та не є поважною причиною невідвідування занять позивачкою.

Розгляд апеляційної скарги

Постановою Львівського апеляційного суду від 8 лютого 2022 року апеляційну скаргу задоволено частково, рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове, яким визнано незаконним відрахування студентки, скасовано наказ і поновлено на навчанні в університеті.

Згодом, 13 червня 2022 року, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила задовольнити частково заяву про винесення додаткового рішення про стягнення судових витрат у справі, ухвалила стягнути з Львівського національного університету імені Івана Франка в корись студентки 768,40 грн судового збору за розгляд справи судом першої інстанції та 1152,60 грн – за розгляд в апеляційній інстанції. Відтак, завдяки рішенням Львівського апеляційного суду, студентку не лише поновлено на навчанні, а й відшкодовано судові витрати по справі.