flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу

28 лютого 2024, 11:25

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу М. на рішення Залізничного районного суду м. Львова у справі за заявою М. про встановлення факту проживання однією сім’єю.

Обставини справи

М. звернулася до суду з заявою, у якій просила встановити факт її проживання однією сім’єю з Б., який помер, в період його життя. Заяву обґрунтувала тим, що перебувала в зареєстрованому шлюбі з Б. до 2007 року, потім вони розлучились, однак після розірвання шлюбу продовжували проживати однією сім’єю без реєстрації шлюбу до дня його смерті. При цьому, заявниця та  Б. вели спільне господарство, несли витрати на утримання житла та купівлю продуктів, підтримували один одного як подружжя. Крім того, вона здійснювала догляд за Б. у зв’язку з погіршенням стану його здоров’я, а після смерті займалася організацією його поховання. За життя Б. склав заповіт, відповідно до якого заповів усе своє майно їхній спільній дочці В., яка відмовилась від прийняття спадщини в користь матері. Заявниця має намір прийняти спадщину після смерті Б., як спадкоємець четвертої черги та у зв’язку з цим змушена була звернутися до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю.

Рішенням Залізничного районного суду м. Львова відмовлено в задоволенні заяви М. про встановлення факту проживання однією сім’єю. 

Розгляд апеляційної скарги

Рішення суду оскаржила заявниця М. Вважає оскаржуване рішення суду незаконним, необґрунтованим, таким, що ухвалене з порушенням норм матеріального і процесуального права та з невідповідністю висновків суду обставинам справи. Зазначає, що поза увагою суду залишилося те, що вона звернулася до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, оскільки встановлення даного факту необхідне їй для отримання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину після смерті спадкодавця Б., з яким після розірвання шлюбу вона продовжувала проживати однією сім’єю. Факт її проживання однією сім’єю з Б. підтверджується матеріалами справи, показами свідків та поясненнями їхньої доньки В. Просить рішення суду скасувати та постановити нове рішення, яким заяву задоволити.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила: апеляційну скаргу М. задоволити, а рішення Залізничного районного суду м. Львова скасувати та ухвалити нову постанову, якою заяву М. задоволити. Встановити факт проживання М. однією сім’єю з Б.

Таке своє рішення колегія суддів мотивувала тим, що оскільки заявниця М. не має іншої можливості документально підтвердити факт проживання її та померлого Б. однією сім'єю, окрім тих доказів, які вже наявні в матеріалах справи, а встановлення такого факту породжує юридичні наслідки, а саме надає їй право на прийняття спадщини після смерті Б., при цьому у зв’язку з відмовою її дочки В. від прийняття спадщини після смерті батька на користь матері, спір щодо встановлення даного факту відсутній.