flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду провели зустріч із суддями місцевих і апеляційного судів Львівщини

07 грудня 2023, 13:47

Судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євген Синельников і Сергій Погрібний провели зустріч у Львівському апеляційному суді із суддями місцевих судів області та апеляційного суду з метою обговорення проблемних питань правозастосування норм матеріального та процесуального права, які виникають при розгляді цивільних справ.

Під час цієї зустрічі судді ВС відповіли на більш ніж 50 актуальних запитань щодо практики правозастосування, які виникають у процесуальній діяльності, поставлених суддями місцевих судів м. Львова та Львівської області. 

В рамках зустрічі Євген Синельников виступив зі спеціальною доповіддю на тему «Деякі аспекти медіації». Він звернув увагу, що у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки, затвердженій Указом Президента України від 11 червня 2021 року № 231/2021, визнано необхідність розвитку медіації в контексті забезпечення доступу до правосуддя, підвищення інвестиційної привабливості України і зняття соціальної напруги в суспільстві.

Доповідач наголосив на важливій ролі медіації для врегулювання сімейних спорів за участю дітей. У Резолюції від 2 жовтня 2015 року № 2079 «Рівність і спільна батьківська відповідальність: роль батька» ПАРЄ закликала заохочувати та розвивати медіацію в рамках судового провадження у сімейних справах за участю дітей, зокрема шляхом проведення за рішенням суду обов’язкової інформаційної сесії, щоб поінформувати батьків про те, що спільне проживання може бути прийнятним варіантом для забезпечення найкращих інтересів дитини, і працювати над таким рішенням, забезпечуючи належне навчання медіаторів та заохочуючи міждисциплінарну співпрацю на основі «моделі Кохема». 

Згідно з Рекомендаціями № R (98) 1 від 21 січня 1998 року Комітету міністрів Ради Європи державам-членам щодо медіації в сімейних справах медіацію можна застосовувати до всіх спорів між членами одної сім’ї, які пов’язані кровними або шлюбними стосунками, і всіма, хто живе чи жив у родинних зв’язках відповідно до того, як вони визначені в національному законодавстві. Держави вільні визначати конкретні питання або справи, в яких може застосовуватися така медіація.

Відповідно до п. 1 ст. 48 Конвенції РЄ про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами від 11 травня 2011 року (Стамбульська конвенція) «сторони вживають необхідних законодавчих або інших заходів для заборони на обов’язкові альтернативні процеси з вирішення спорів, у тому числі посередництво та примирення, стосовно всіх форм насильства, які підпадають під сферу застосування цієї Конвенції».

Євген Синельников звернув увагу на певні виклики на шляху розвитку медіації в Україні, зокрема: недостатньо активна роль в інформуванні та пропонуванні медіації представниками правничих професій і судом; відсутність достатньої кількості кваліфікованих медіаторів у деяких регіонах; недостатня співпраця суду з організаціями медіаторів; воєнний стан; відсутність обов’язкової медіації в певних категоріях спорів; недостатній рівень обізнаності деяких суддів про медіативні процедури та рівень довіри до зовнішніх медіаторів.

Доповідач навів нещодавно постановлену ухвалу ВС від 28 листопада 2023 року у справі № 465/6496/19, зазначивши, що медіація може бути корисною в багатьох спорах, а особливо в тих, що чутливі до збереження стосунків у майбутньому і ризиків репутаційних втрат (сімейних, комерційних, трудових тощо);  вона може бути застосована на будь-якій стадії вирішення спору (конфлікту).

Також Євген Синельников розповів про врегулювання спору за участю судді, переваги й складнощі цієї процедури; навів міжнародний досвід застосування медіації (Німеччина, Англія, Італія, США, Канада, Австралія, Японія та ін.).

Сергій Погрібний виступив із спеціальною доповіддю на тему «Проблемні питання розгляду цивільних справ щодо відшкодування шкоди, завданої країною агресором».