flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учні львівського ліцею №37 побували у Львівському апеляційному суді та дізналися про свої права та обов’язки

19 травня 2023, 15:29

У п’ятницю, 19 травня, у Львівському апеляційному суді відбулась ознайомча екскурсія для учнів 4 класу ліцею №37 ЛМР.

Начальник відділу кодифікації, статзвітності та узагальнення судової практики Юлія Ярема та головний спеціаліст із забезпечення зв’язків із ЗМІ Ольга Мельник провели для школярів профорієнтаційну бесіду, розповіли про роботу суду та ознайомили з історією будівлі, в якій розташований суд.

Особливу зацікавленість в учнів викликав перегляд мультиплікаційного фільму «Кінь проти Хом’яка», створений за ініціативи Асоціація розвитку суддівського самоврядування України. Всі учасники нагороджені грамотами та отримали значки «Я щаслива дитина», на згадку про участь у події.

Після завершення перегляду мультфільму, діти поспілкувалися із суддею Львівського апеляційного суду Іриною Володимирівною Партикою, яка наочно продемонструвала атрибути судді – знак та мантію, як обов’язкові символи судової влади.

Зокрема, вона звернула увагу на те, що з 14 до 18 років наступає відповідальність за вчинення певних категорій злочинів, хоча з 11 років наступає відповідальність і за ряд правопорушень.

«Це порушення певних норм поведінки чи правил, і вони не можуть залишатися поза увагою, як педагогічних працівників, так і служб у справах, які займаються неповнолітніми.

Тому хотіла би звернути увагу на те, що з 11 років наступає така відповідальність: за дрібну крадіжку, вживання ненормативної лексики, булінг у школі, кібербулінг, який актуальний сьогодні. Діти, ви повинні пам’ятати, що будь-яка дія заборонена законом, вона буде каратися», – наголосила І. В. Партика.

Наприкінці розмови суддя нагадала школярам про Основний Закон – Конституцію України та наголосила, що навіть, коли народжується маленька дитина, то вона вже має певні права та обов’язки.

«Бажаю пам’ятати всім вам про обов’язки бути громадянином правової держави! Добре вчитися, допомагати старшим і гарного вам життєвого шляху», – акцентувала суддя.