flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раніше неодноразово судимий громадянин на шлях виправлення не став і знову вчинив злочин, за що отримав суворе покарання

15 березня 2024, 14:49

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу обвинуваченгої С. на вирок Залізничного районного суду м. Львова у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 186 КК України.

Обставини справи

Обвинувачений С., будучи раніше неодноразово судимим за вчинення умисних корисливих злочинів проти власності, на шлях виправлення не став, належних висновків для себе не зробив та перебуваючи на пероні Головного залізничного вокзалу м. Львова, повторно вчинив відкрите викрадення чужого майна (грабіж), вчинене в умовах воєнного стану. Так, обвинувачений С. маючи умисел на викрадення чужого майна з метою власного збагачення за рахунок злочинної діяльності, повторно, в умовах воєнного стану, відкрито викрав із сумки потерпілої Г. телефон Xiaomi Mi A1 моделі MDG2, чорного кольору та втік із місця події, не реагуючи на крик потерпілої, яким у подальшому скористався на власний розсуд, чим заподіяв потерпілій значної матеріальної шкоди.

Вироком Залізничного районного суду м. Львова обвинуваченого С. винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 186 КК України, та призначено йому покарання у виді 7 (семи) років позбавлення волі.

 Розгляд апеляційної скарги

Не погоджуючись із вироком, обвинувачений С. подав апеляційну скаргу, у якій просив перекваліфікувати інкримінований йому злочин з ч. 4 ст. 186 КК України на ч. 4 ст. 185 КК України; застосувати при призначенні йому покарання ст. 69 КК України – нижче нижчої межі за станом здоров’я.

В обґрунтування апеляційних вимог обвинувачений покликається на те, що у нього не було умислу на вчинення грабежу, у той день їхав до свого лікуючого лікаря. На вокзалі побачив групу людей у супроводі працівників поліції. Йому стало цікаво, тому підійшов до цієї групи людей. Як виявилось, приїхала американська актриса Анджеліна Джолі і всі просили у неї автограф. У цій групі людей він помітив дівчину, у якої на плечі висіла сумка, що була при відкритою, з неї звисав шнур до зарядного пристрою. Переконавшись, що його ніхто не бачить, оскільки погляди усіх людей були спрямовані на Анджеліну Джолі, витягнув із сумки телефон. Після цього він призупинився, ще раз переконався, що ніхто не бачив, як він таємно витягнув телефон із сумки, та спокійно пішов до виходу.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду ухвалила: апеляційну скаргу захисника  залишити без задоволення, а вирок Залізничного районного суду м. Львова відносно засудженого С. – залишити без змін.

Таке своє рішення колегія суддів мотивувала тим, що за наведених обставин, у суду відсутні підстави для застосування щодо обвинуваченого покарання нижчого від найнижчої межі, встановленої ч. 4 ст. 186 КК України, адже обов’язкові умови застосування цього правового інституту щодо нього, є недотриманими. Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які б впливали на обґрунтованість судового рішення щодо обвинуваченого С., судом першої інстанції у кримінальному провадженні допущено не було.