flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Українська залізниця» відшкодує 200 тис. грн батькам загиблого, який потрапив під поїзд на Пустомитівщині

28 жовтня 2022, 14:00

Нещодавно у відкритому судовому засіданні розглянуто апеляційну скаргу акціонерного товариства «Українська залізниця» на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 13 жовтня 2021 року у справі за позовом батьків загиблого про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю їхнього сина.

Коротко про обставини справи

8 листопада 2019 року в селі Підбірці Пустомитівського району, на перегоні Підбірці - Борщовичі, 41-річний чоловік потрапив під поїзд, яким керував машиніст локомотиву акціонерного товариства «Українська залізниця». На жаль, отримані травми були несумісні з життям. Причинно – наслідковий зв'язок отриманих тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого, підтверджено висновками судово-медичної експертизи.

У червні 2021 року батьки потерпілого звернулись до суду з позовом до власника джерела підвищеної небезпеки, в якому просили стягнути з акціонерного товариства «Українська залізниця» кожному з них по 250 тис грн. на відшкодування моральної шкоди, завданої смертю їхнього сина.

Особливістю заподіяної моральної шкоди у цьому випадку є її незворотність і тяжкість, як і душевні страждання, тому позивачі мали право оцінити розмір морального відшкодування у грошовому виразі.

Рішенням Пустомитівського районного суду Львівської області від 13 жовтня 2021 року позов було задоволено частково та призначено відповідні стягнення. Однак, акціонерне товариство «Українська залізниця» його оскаржило.

Розгляд в суді апеляційної інстанції

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, 27 вересня 2022 року, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін. Зокрема, зобов’язано стягнути з АТ «Українська залізниця» на користь матері та батька загиблого, загалом 200 тис грн  моральної шкоди, а також призначено стягнути з відповідача судовий збір у сумі 3000 грн.