flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз: «Львівський апеляційний суд залишив без змін вирок журналістці, яка у трансляції спонукала порушити територіальну цілісність України»

18 лютого 2022, 14:00

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Львівський апеляційний суд залишив без змін вирок журналістці, яка у трансляції спонукала порушити територіальну цілісність України»

18 лютого 2022 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу адвокатів на вирок Галицького районного суду міста Львова щодо обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 110 КК України.

Відповідно до матеріалів справи, суд першої інстанції встановив, що обвинувачена скоїла злочин проти основ національної безпеки України. Так, упродовж 2016 року, з мотивів неприйняття діючої влади в Україні, здійснювала діяльність за допомогою всесвітньої мережі «Інтернет» із метою розповсюдження матеріалів провокаційного антиукраїнського характеру, в яких містились публічні заклики з метою порушення територіальної цілісності України.

Зокрема, упродовж серпня - жовтня 2016 року, будучи під псевдонімом позиціонуючи себе як «Львівська журналістка у вигнанні», брала участь як запрошена особа в трансляціях на каналах – Інтернет-радіостанції «Zello», каналі «АТО Донецк» та «Наша Новороссия», які створені та адмініструються на тимчасово окупованій території м. Донецьк та можуть прослуховуватися користувачами на всій території України.

Зміст висловлювань полягав у спонуканні до діяльності, спрямованої на зміну меж території та державного кордону України шляхом від`єднання декількох територій областей та передачі їх у володіння інших держав (Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини).

Колегія суддів судової палати  з розгляду кримінальних справ керуючись ст.376 КПК України постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а вирок Галицького районного суду міста Львова від 25 листопада 2021 року без змін.

Особу визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110 КК України та призначено покарання за ч. 1 ст. 110 КК України із застосуванням ст. 69 КК України у виді 2 років 3 місяців та 1 дня позбавлення волі без конфіскації майна.

Проте, строк покарання засудженій обчислюється з 16 січня 2019 року, в який на підставі ч. 5 ст. 72 КК України в редакції Закону № 838-VIII зараховано строк попереднього ув`язнення з 16 січня 2019 року по 03 березня 2020 року, з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Тому особа звільняється від відбування покарання, обмежившись відбутим покаранням. Додатково, після набрання вироком законної сили, постановлено стягнути на користь держави витрати за проведення лінгвістичної експертизи в розмірі 7737 грн. 60 коп., за експертизу матеріалів та засобів відеозвукозапису —4004 грн. та за комп`ютерно-технічну експертизу — 8611 грн. 51 коп.

 

Головний спеціаліст із забезпечення зв’язків із ЗМІ

Львівського апеляційного суду

Ольга Мельник