flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд позбавив батьків прав на дитину через неналежне виконання ними своїх обов’язків

20 лютого 2024, 11:05

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради на рішення Шевченківського районного суду м. Львова про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини

Обставини справи

Шевченківська районної адміністрація Львівської міської ради, в особі органу опіки та піклування звернулась до суду з позовом до відповідачки В., з участю третьої особи В., про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини.

Вимоги обґрунтовані тим, що малолітній В., 2021 р.н. перебуває у відділі «Служби у справах дітей» Шевченківського району на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування та тимчасово влаштований через неналежне виконання відповідачкою своїх обов’язків щодо його виховання та утримання. Через усунення відповідачки від виконання своїх батьківських обов’язків, дитина не проходила планового медичного огляду, не підписана декларація із сімейним лікарем. Дитину поміщено у Комунальний заклад ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки». За час його перебування у вказаному закладі, батьки та інші родичі дитини не відвідували і не цікавились станом його здоров'я. Мати дитини проходить курс соціально-психологічної реабілітації від наркотичної залежності, рекомендаційний курс триватиме 6 місяців. Батько дитини - перебуває у Державній установі «Львівська установа виконання покарань (19)».

Відтак позивач вважає, що з боку відповідачки є систематичне неналежне виконання батьківських обов'язків, що доводить абсолютне не розуміння загальноприйнятих норм, в тому числі ігнорування виконання прямого обов'язку матері. За таких обставин, орган опіки та піклування ШРА дійшов висновку, що відповідачку слід позбавити батьківських прав відносно малолітнього сина В., 2021 р.н., оскільки вона неналежно виконує обов'язки, покладені на неї чинним законодавством України та ухиляється від їх виконання.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова у задоволенні позову Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, в особі органу опіки та піклування до В., третя особа: В., про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав відносно малолітнього сина В., 2021 р.н. – відмовлено.

 

Розгляд апеляційної скарги

Рішення суду оскаржив позивач Шевченківська районна адміністрація Львівської міської ради, як орган опіки та піклування, в особі голови районної адміністрації. В апеляційній скарзі зазначає, що рішення є незаконним та таким, що прийняте у зв’язку з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права. Просили скасувати рішення Шевченківського районного суду м. Львова та постановити нове, яким позовні вимоги Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, як органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити в повному обсязі.

 

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду ухвалила:  апеляційну скаргу Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради задовольнити частково. Рішення Шевченківського районного суду м. Львова скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, в особі органу опіки та піклування до В., третя особа: В., про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини – задовольнити. Позбавити В. батьківських прав відносно малолітнього сина В. 2021 року народження. Стягувати з В. на користь Комунального закладу Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» на утримання В., 2021 року народження, аліменти в розмірі 2272 (дві тисячі двісті сімдесят дві) гривень 00 копійок щомісячно, які підлягають індексації відповідно до закону, починаючи з 14 січня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.