flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд залишив без змін вирок відносно водіїв, які скоїли особливо небезпечну ДТП

19 лютого 2024, 15:30

Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу захисників обвинувачених М. та С.. на вирок Жовківського районного суду Львівської області про обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 286 КК України.

Обставини справи

Обвинувачені М. та С. керуючи власними автомобілями грубо порушили вимоги Правил дорожнього руху, створили загрозу безпеці дорожнього руху, розпочавши виконання маневру обгону, не переконався, що це буде безпечно і не створить небезпеки чи перешкоди іншим учасникам дорожнього руху, виїхавши на смугу зустрічного руху, що призвело до зіткнення між вказаними транспортними засобами. Після зіткнення, автомобілі обвинувачених М. та С. здійснили зіткнення з автомобілем під кермуванням водія Д. Внаслідок порушення обвинуваченими водіями М. та С. «Правил дорожнього руху», потерпілий пасажир М. отримав тілесні ушкодження, які відносяться до тяжкого тілесного ушкодження по ознаці небезпеки для життя в момент спричинення. Крім цього, інший пасажир М. автомобіля під кермуванням водія Д. отримав тупу поєднану травму тіла у вигляді множинних переломів кісток з ушкодженням внутрішніх органів, що відносяться до тяжкого тілесного ушкодження по ознаці небезпеки для життя в момент спричинення та перебувають в прямому причинному зв'язку із настанням смерті.

Вироком Жовківського районного суду Львівської області обвинуваченого М. засуджено за ч.2 ст. 286 КК України до п'яти років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного основного покарання з випробовуванням з іспитовим строком три роки. Обвинуваченого С. засуджено за ч.2 ст. 286 КК України до трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки.

 Розгляд апеляційної скарги

Не погоджуючись із вироком захисники обвинувачених М. та С. подали апеляційні скарги. Захисник М. у своїй апеляції наголосив, що обвинувачений М. повністю визнав свою вину, щиро розкаявся і відтак не оспорював кваліфікації його дій, а лише просив суд змінили вирок в частині призначення додаткового покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами. Захисник обвинуваченого С. вважав, що висновки суду першої інстанції в частині визнання винуватості його підзахисного С. не відповідають фактичним обставинам кримінального правопорушення, а відтак просив апеляційний суд скасувати вирок суду першої інстанції та ухвалити виправдувальний, яким визнати свого підзахисного С. невинуватим, а провадження у справі закрити. Прокурор заперечив доводи апелянтів, оскільки призначене покарання є обґрунтованим та законним, тому настоював залишити вирок суду першої інстанції без змін.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду ухвалила: апеляційні скарги захисників  залишити без задоволення, а вирок Жовківського районного суду Львівської області відносно засуджених М. та С. – залишити без змін.