flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про професію з перших уст

26 квітня 2023, 17:04

У Львівському апеляційному суді відбулася зустріч школярів із заступником голови Львівського апеляційного суду.

Розбудова України як демократичної, правової, соціальної держави неможлива без правового виховання, за допомогою якого формується необхідний рівень правосвідомості та правової культури молодого покоління та суспільства в цілому.

У ретро-залі Львівського апеляційного суду учнів зустрів суддя-спікер, заступник голови Львівського апеляційного суду Роман Цяцяк, який наочно продемонстрував обов’язковий символ судової влади – мантію.

«Обов’язок судді вдягати мантію під час судового процесу має важливе значення, оскільки цей атрибут є символом державної влади, дисциплінує всіх учасників судового процесу, підкреслює статус судді при вирішенні спору між сторонами», –  зазначив Роман Цяцяк.

Зацікавленість у дітей викликала розповідь про міфічний символ правосуддя – Феміду. Учні ознайомились із легендою про богиню правосуддя та дізнались, що пов’язка на очах символізує неупередженість, а терези – давній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя зважують добро і зло. Меч – символ відплати.

Школярі довідались з перших уст особливості професії судді, яка є надзвичайно складною та відповідальною, про високий рівень професійної підготовки, суворе дотримання процесуальних норм, винесення законного обґрунтованого рішення судом – все це є однією з найважливіших гарантій забезпечення прав і законних інтересів громадян.

Також учні переглянули мультиплікаційний фільм «Кінь проти Хом’яка», створений за ініціативи Асоціація розвитку суддівського самоврядування України. Після завершення перегляду мультфільму, учням було запропоновано у форматі інтерактивної гри «Справедливці», самостійно вирішити спір і спробували розсудити головних героїв. На реальному прикладі було показано, що можуть бути різні думки на ту саму ситуацію, і для вирішення спору потрібен суд

Сподіваємося, що екскурсія справила позитивне враження та допоможе учням визначитися із майбутнім фахом, а настанови судді – сприятимуть формуванню поваги до суду, підвищенню рівня правової свідомості та обізнаності про порядок захисту прав і свобод людини.